Nyheter

Outa aldrig någon

Det handlar om en man, som vi kan kalla Johan. Han är ingenjör på ett medelstort företag och trivs bra. I höstas svarade han på en platsannons. Mest för att se hur intressant han var på arbetsmarknaden, men också med förhoppningen att hitta något bättre.

En dag när Johan var i lekparken med sin femåring stötte han på en kollega som hejade och sa: ”Jag har hört att du ska byta jobb”. Johan blev förvånad. Han trodde inte att någon visste att han hade sökt ett nytt arbete.

Han kände sig sviken och tyckte att företaget hade missbrukat hans förtroende när han fick klart för sig att man utan hans vetskap hade hört sig för om honom hos en bekant. Sedan hade det spridit sig att han sökte nytt jobb. Säkerligen var det fler än kollegan som kände till det, tänkte han, och det var det minsta han ville.

Johan valde att inte gå vidare i rekryteringsprocessen. Han tycker att en arbetsgivare som outar kandidater till ett jobb är oseriös. Det hade ju varit så enkelt att bara fråga honom om vilken eller vilka referenter han ville uppge.

Att ta referenser utan att den som söker nytt arbete vet om det, kan skada personen. Hen kan gå miste om möjligheter på sin befintliga arbetsplats. Det är inte svårt att föreställa sig att chefen tänker att hen ändå är på väg från företaget och därför inte ger hen nya utmaningar.

Den arbetsgivare som Johan sökte jobb hos kanske försvarar sig med att vad man gjorde inte är några problem om kandidaten inte har något att dölja.  Köp inte det argumentet. Ha istället respekt för andras integritet.

Så ett råd från oss på Bleiken är att aldrig gå bakom ryggen på kandidaten. Be om referenser.