Nyheter

FloskelTrams: De bästa söker inte jobb!

Under min 15 år i rekryteringsbranschen har jag fått uppleva och lära mig mycket. Jag tycker att mycket har gått framåt i vår bransch: det har blivit lättare att både utannonsera och söka ett jobb, företag har fått upp ögonen för vikten av Employer Branding och information om både företag och personer är mer lättillgänglig (på gott och ont). 

Jag verkar i en marknad med brist på kandidater (IT & teknik). Alla letar efter samma profil och få har ett så känt varumärke att de kan välja och vraka bland kandidater. Rekryteringsmarknaden har formligen exploderat av personer som säger sig ha en unik pool av talanger som just de kan presentera för beslutsfattare. Det får mig att tänka på vad en bekant sade till mig nyligen: man känner sig som en handelsvara.

Att byta jobb handlar inte främst om hur man gör det – nej det handlar om ATT man gör det, VARFÖR man gör det och att arbetstagaren och arbetsgivarentänker igenom noga varför just kandidaten passar för jobbet/jobbet passar för kandidaten. Och då är det strunt samma om hen såg en annons som hen tyckte var intressant, skickade in en ansökan och därmed fick jobbet. Eller om det var så att någon kontaktade personen för att sedan göra denna intresserad.

Under det senaste halvåret har jag minst tre gånger fått höra floskeln De bästa söker inte jobb! Det finns en tendens att tala om för människor att det är finare att bli headhuntad.

Och jag kan bara säga s***snack! Jag känner till mängder av duktiga personer som fått sitt jobb genom att söka det. Jag fått höra chefer säga hur otroligt nöjda de var med urvalet från en annonsering. Alla blir inte headhuntade. Och det finns en risk att om alla tror att det är så, då kommer dessa personer sitta och vänta på att bli kontaktade. Helt i onödan. Det är inget fel i att söka ett jobb. Och jag tycker det visar på ett bra driv att man letar upp det man vill ha!

Sedan finns det lägen som nu där search absolut behövs. Eftersom det finns så många tjänster att välja på är det jättebra att ha en nära relation till en rekryterare som vet vilket nästa steg kandidaterna är intresserade av. Det är bra med researchers som kartlägger marknaden så att kandidater kan bli erbjudna roller de inte visste fanns eller tänkt på.

Men låt oss inte göra det svårare att attrahera folk till företag genom att tala om för dem att det är finare att bli headhuntad.

Hos oss annonserar och searchar vi på samma gång.