Nyheter

Morsa inte din man

”Hej, jag heter Pia och jag såg att ni söker en projektledare och min man passar precis in på beskrivningen.” Tro det eller ej, men det händer att kvinnor krattar manegen för sin man genom att ringa upp chefen på den tekniska avdelningen och inleda samtalet ungefär så här.

Tjänsten behöver inte vara utannonserad. En anställd på ekonomiavdelningen ringde till IT-chefen och sa att hennes sambo gärna skulle vilja arbeta inom koncernen. Hon visste inte ens vilken typ av IT-kompetens sambon hade.

Jag tycker att dessa kvinnor – det är oftast kvinnor – har missförstått innebörden i att vara hjälpsam. Deras ursäkt kan vara att sambon nyligen har flyttat till Sverige och pratar dålig svenska. Eller så tar de helt enkelt över i ett missriktat försök att hjälpa till.  Men vad kvinnan egentligen gör, är att frånta sin man den drivkraft som han kanske har.

Självklart kan man hjälpa till med kontakter, ta reda på direktnummer till rätt person eller skicka med en hälsning om man tror att det kan hjälpa när sambon ska på arbetsintervju. Men morsa inte din man. Det får motsatt effekt och snarare stjälper än hjälper.